لوگو

سرا

۱۰ مورد اساسی از استانداردهای طراحی رستوران که حتما باید رعایت کنید!

۱۰ مورد اساسی از استانداردهای طراحی رستوران که حتما باید رعایت کنید!

در طراحی رستوران و نیز کافی شاپ و بطورکلی اغذیه فروشی ها ( ساندویچی ها و غذاهای آماده ) 2 نکته عمده باید مد نظر گرفته شود یکی ساختمان فیزیکی و دیگری تسهیلات و خدماتی که باید ارائه دهد.

استاندارد‌های طراحی در طرح کلی رستوران :

اینکه چه تعداد وچه نوع مشتریانی از رستوران استفاده می کنند وطریقه پذیرایی از آنها که آیا بصورت خانوادگی و یا مجردی است خیلی اهمیت دارد بنابراین باید تعداد نفراتی که قرار است قرار غذا بخورند مشخص باشد .
باید بدانید که سالن (تالار) یک رستوران در واقع اتاق غذا خوری مشتریان است و باید به تعداد کافی و حتی اضافی میز و صندلی در سالن باشد.

برخی اغذیه فروشی ها بدلیل کمی جا و یا نوع غذایی که ارائه می شود و غذای سرپایی است می توان پیشخوانی را با صندلی و یا بدون صندلی جهت مشتریانی و یا آنهائیکه عجله دارند در نظر گرفت .
در رستوران ها با غذا های خاص فضاهای مورد نیاز بسیار متغیر است ممکن است آشپزی نمایشی یک محوطه مخصوص و بخش های تزیینی خاص مورد نیاز باشد قسمت سرو غذا برای یک آشپز خانه رستوران با یک پیشخوان بهتر است بین قسمت آماده سازی و اتاق غذا خوری قرار گیرد.
ساختمان رستوران باید مشخصات فنی یک مکانی که مناسب این کار است را باید داشته باشد، از جمله موارد زیر باید حتماً رعایت شود:


1- فضای رستوران: به گونه ای باشد که امکان سرمایش و گرمایش آن در تابستان و زمستان بخویی فراهم شود از این نظر رستوران باید دارای کولر و بخاری باشد و اگر ابعادش بزرگ است حتماً تهویه مطبوع ( گرمایشی و سرمایشی ) داشته باشد بطوریکه درجه حرارت داخل رستوران برای فصول مختلف سال و نیز بر اساس سلیقه مشتری های قابل تنظیم باشد .

استاندارد های طراحی رستوران

2- هواکش : از ملزومات اصلی رستوران های عمومی این است که هوای درون رستوران بطور منظم تهویه و تعویض شود و هوای تمیز وارد آن شود چه در قسمت پخت غذا برای خروج دود و دم ناشی از پخت و پز و چه در قسمت سالن برای بیرون راندن هوای تنفسی مشترهای که می تواند مملو از عوامل میکرب زا و آلوده کننده باشد این بخارات تنفسی و میکربهای در صورت خارج نشدن بر روی غذاهای روباز و نیز قسمت خالی بالای بطری های آب و نوشابه وارد می شوند و باعث آلوده شدن این مواد غذایی و نوشیدنی ها می شوند . لذا استفاده از هواکشهای قوی برای تخلیه هوا ضرروی است .

3- میزهای رستوران : مشخصات میزهای سالن غذا خوری و ابعاد آنها( برای هر فرد باید فضای مناسبی در نظر گرفته شود ) بشرح ذیل است:

– فضای لازم برای هر صندلی 1.5 تا 2.5 متر مربع  
– فاصله ی بین میزها 1.30 متر
– ارتفاع میزها با صندلی معمولی 80 سانتیمتر و با صندلی باز 90سانتیمتر است( باید حتماً صندلی بلند مخصوص کودک در رستوران باشد تا کودکان را بتوان در آن قرار داد.)
– ابعاد میز غذا خوری : جهت راحتی مشتریان لازم است میزی در نظر گرفته شود که برای هر نفر مساحتی با ابعاد که 60 * 40 سانتیمتر را ایجاد کند این مورد باعث می شود که افرادی که درکنار هم غذا می خورند فضای کافی برای غذا خوردن را داشته باشند . اگر چه گاهی فاصله 20 سانتیمتر فضای اضافی در مرکز برای ظروف مطلوب است اما در مجموع عرض 80-85 سانتیمتر برای میز غذا مناسب می باشد میز های گرد یا میزهای شش یا هشت ضلعی با قطر 90-120 سانتیمتر برای چهار نفر ایده ال است و می تواند در صورت لزوم یک یا دو نفر دیگر را هم پذیرا باشند.

"دوره جامع معماری داخلی و طـراحی دکوراسیـون" 

بهر حال طراحی میزها باید به گونه ای باشد که امکان کم و زیاد کردن آنها برای مهمانی های مختلف وجود داشته باشد.به این ترتیب در رستوران باید میزهای یک نفره دو نفره و سه نفره و تا شش و هفت نفره وجود داشته باشد گاهی یک مشتری وارد رستوران می شودکه می خواهد بر روی میز جداگانه ای غذا بخورد وگاهی یک گروه 10 نفره می آیند که می خواهند همگی در کنار هم غذا بخورند رستوران باید متغییر باشد تا بتواند این خواسته ها را برآورده کند .

استاندارد های طراحی رستوران


4- پرده ها ودیوارها : پرده ها و دیوارهای سالن رستوران باید قابل شستشو باشند و بهتر است پارچه ای نباشند پرده کرکره و یا لووردراپه برای اینکار خیلی مناسب تر است.

5- کف رستوران : باید کاملاً قابل شستشو باشد ودر عین حال لیز و خیلی صاف نباشد.سرامیک های صاف برای این کار مناسب نیست،بهتراست از موزائیک و یا سنگ استفاده شود .
6- تسهیلات عمومی : لازم است که در رستوران چند توالت و دستشویی خیلی تمیز در دورترین نقطه از سالن که با محوطه سالن تداخل نداشته باشد واز محل توزیع غذا هم دور باشد در نظر گرفته شود تمیزی این بخش خیلی اهمیت دارد باید حتماً هواکش قوی وسیفون(فلاش تانک) و مایع شستشوی دست داشته باشد و با پرده ای از دیگر قسمت های سالن جدا شود .سایر بخش های خدماتی نیز از قبیل رختکن برای در آوردن لباس ( کت و پالتو و نظائر آن ) باید در جنب سالن غذا خوری باشند توالت ها را می توان در بیرون از رستوران و یا منطقه ای دورتر طراحی کرد ولی روشویی برای شستن دستها قبل از سرو غذا باید حتماً در ورودی رستوران موجود باشد

7- پخش موسیقی : از آنجا که موسیقی ملایم می تواند باعث بهتر شدن اشتهای مشتریان و محو کردن صدای همهمه شود لازم است امکان پخش موسیقی یکنواخت از سقف و دیواره ها وجود داشته باشد و آهنگ ملایمی هم مطابق سلیقه مشتریان پخش شود .

8- رستوران سلف سرویس : در این رستوران ها باید غذا بصورت بوفه ارائه شود یعنی ظروف حاوی غذا در اختیار مشتریان باشد تا مخلفات غذا از جمله سالاد و سوپ و سبزی و انواع سس و پیش غذاها را بتوانند خودشان بردارند غذای اصلی هم توسط خود نفرات سرو می شود،تنها در رستورانهای سفارشی است که منوی غذایی را به مشتری می دهند و او سفارش غذا می دهد .
9- آشپزخانه رستوران : غذا بهتر است در همان رستوران تهیه شود برای اینکار بخشی راباید بعنوان آشپزخانه در نظر گرفت تا غذا در آنجا پخته و آماده شود تمام قسمت های آشپرخانه باید قابل شستشو باشند وبطور مرتب شسته و ضد عفونی شوند .

10- هود در آشپزخانه : آشپزخانه حتماً باید دارای هودهایی با هواکش های قوی باشد که بخارات غذا را از رستوران خارج کند. این کار هم به بهداشت محیط آشپزخانه وسالن کمک می کند ( چون چربی و چرک روی دیوارها و پرده ها نمی نشیند ) و هم از نظر بهداشت کارکنان و مشتریان اهمیت دارد چونم اغلب این بخارات برای ریه ها سمی وخطرناک هستند وباعث بیماری می شوند خصوصاً بوی بخارات روغن و سرخ کردنی که بشدت مضر است .

استاندارد های طراحی رستوران