انواع بیمه در پروژههای عمرانی (مسئولیت مدنی، حرفهای، تضمین کیفیت)
بیمه یکی از مهمترین مواردی است که لازم است قبل از شروع به کار پروژههای ساختمانی توسط مهندسین ناظر بررسی شود. در این مطلب ضمن آشنایی شما با انواع بیمهها به ذکر نکاتی در رابطه با این موضوع خواهیم پرداخت.
بیمه تأمین اجتماعی:
این بیمه درست در زمان انجام کارهای اداری جواز، توسط مالک صورت میپذیرد.
بیمه مسئولیت مدنی:
این بیمه قبل از آغاز کار توسط مالک از یکی از شرکتهای بیمهای اخذ و خود به سه قسمت تقسیم میشود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
بیمه مسئولیت حرفهای:
این بیمه مسئولیت حرفهای مهندسین در رابطه با طراحی، محاسبه و نظارت ساختمانی را بیمه میکند و توسط مهندسین صورت میپذیرد.
بیمه تضمین کیفیت:
این بیمه بر اساس ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان باید توسط مجریان ذیصلاح درست قبل از شروع عملیات ساختمانی صورت پذیرد
مسئولیت مدنی یکی از مهم ترین قسمتهای بیمه است. در واقع شخص بیمهگزار مسئولیت مدنی خود را به شرکت بیمهگزار واگذار میکند، که هر گاه در اثر سهل انگاری حادثهای پیشبینی نشده یا واقعهای که منجر به خسارت مالی و یا جانی میشود، رخ دهد و شخصی که خود را بیمه کرده مقصر شناخته شود، شرکت بیمهگزار مسئولیت پرداخت خسارت را بر عهده گیرد.
نکته: باتوجه به اینکه متراژ پروژهها و تعداد افرادی که در هر پروژه مشغول به کارند ، متفاوت است لذا کارفرما لازم است با مراجعه به شرکت بیمه از بخش فنی شرکت تأئیدیهای اخذ کند که در آن تعداد افردای که قرار است بیمه شوند مشخص شود، چراکه متأسفانه بعضی از شرکتهای بیمهای کارفرمایان را راهنمایی نمیکنند و کارفرما نیز به تعداد لازم کارکنان را بیمه نمیکند و در نهایت در زمان پرداخت خسارت متقبل هزینههای چشمگیری میشود.
کلوزهای بیمهای که لازم است توسط کارفرما از شرکت بیمهگزار اخذ شود:
جهت آشنایی بیشتر به معرفی کلوزهای فوق میپردازیم:
کلوز تعدد دیات چیست؟
در حوادثی که بطور همزمان چندین عضو یا اندام آسیب ببینند ممکن است مجموع دیات آنها بیش از یک دیه کامل انسان باشد.
به عنوان مثال در صورت قطع نخاع می تواند تا چند دیه کامل تعیین شود بنابراین با توجه به آسیب دیدن هر عضو از بدن هر کارگر در یک پروژه، ممکن است بیش از یک دیه کامل به او تعلق بگیرد. پس با اخذ کلوز تعدد دیات به صورت بی نام ، بیمه برای یک فرد، تا چند دیه را پرداخت خسارت خواهد کرد.
کلوز حوادث خارج از کارگاه چیست؟
این کلوز مربوط به پرداخت خسارت ناشی از حوادث محل اقامت و مأموریتهای خارج از کارگاه کارکنان میباشد.
کلوز اماکن وابسته به کارگاه چیست؟
این کلوز مربوط به جبران صدمات جسمانی وارده به کارکنان بیمه گزار در اماکن وابسته به پروژه میباشد، در حقیقت بعضی کارفرمایان براساس شرایط و موقعیت مکانی خود اماکنی در محدوده خارج از محل مورد بیمه با هدف استراحت یا آموزش و یا مرتبط با امور شغلی، مانند خوابگاه، حمام،رستوران، و … برای کارکنان خود در نظر میگیرند که این مکانها جزء اماکن وابسته به کارگاه تلقی میشوند .
کلوز ایاب و ذهاب کارکنان چیست؟
به موجب این کلوز کارکنان از زمانی که از مبداء به سمت کارگاه حرکت میکنند، اگر در طول این مدت برای آنها حادثهای رخ دهد، بیمه پرداخت خسارت خواهد کرد.
کلوز مسئولیت پیمانکاران اصلی و فرعی چیست؟
به موجب این کلوز صدمات جسمانی وارده به کارکنان بیمه گزار و پیمانکاران ناشی از مسئولیت بیمه گزار و پیمانکاران تحت پوشش قرار می گیرد.
کلوز مسئولیت مهندس ناظر چیست؟
به موجب این کلوز صدمات جسمانی وارده به کارکنان بیمه گزار و پیمانکاران ناشی از مسئولیت مهندس ناظر تحت پوشش قرار می گیرد.البته مهندسین ناظر لازم است خود نیز بیمه مسئولیت حرفهای را برای خود از شرکت بیمهگزار اخذ کنند.چراکه در صورت وقوع حادثه شرکت بیمهگذار کارفرما، ابتدا خساراتی را پرداخت خواهد کرد که به نفع کارفرماست.
کلوز بدون رأی دادگاه چیست؟
به موجب این کلوز شرکت بیمه ،خسارات وارده اعم از دیه فوت و نقص عضو و هزینه پزشکی را بدون نیاز به رای دادگاه پرداخت خواهد کرد. در این حالت تعیین میزان دیه نقص عضو توسط پزشک معتمد بیمه تعیین میگردد و معمولا درصد قصور مقصرین حادثه توسط گزارش بازرس اداره کار تعیین میگردد.
کلوز پرداخت هزینههای پزشکی بدون اعمال تعرفه چیست؟
با توجه به اینکه با وجود این کلوز، اعمال تعرفه صورت نمیگیرد، کارفرما میتواند از مراکز درمانی بهتری برای درمان کارکنان استفاده نماید.
کلوز مطالبات ماده 66 تأمین اجتماعی چیست؟
براساس ماده 66 قانون تامین اجتماعی چنانچه پس از وقوع حادثه ثابت گردد که وقوع حادثه مستقیما ناشی از رعایت نکردن مقررات و حفاظت فنی و ایمنی و احتیاط لازم و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقررات بهداشتی لازم توسط کارفرما و نمایندگان وی بوده باشد، (که معمولا بدین شکل است) سازمان تامین اجتماعی هزینه های مربوط به معالجه و غرامات و مستمری و … را پرداخت نموده و براساس ماده 50 و 90 این قانون حق خود را از کارفرما مطالبه و وصول خواهد نمود. بنابراین در صورت از کار افتادگی و نقص عضو یکی از کارکنان، اگر کارفرما این کلوز را خریداری نکرده باشد باید هر ماه حقوق مستمری و از کارافتادگی را تا زمانی که فرد آسیب دیده در قید حیات است به شرکت بیمه پرداخت کند.
کلوز حوادث شخص پیمانکار-کارفرما-ناظر- مشاور چیست؟
صدمات جسمانی وارده به شخص بیمه گذار، کارفرما، پیمانکار، مهندسین ناظر، طراح، مشاور و مجری ذیصلاح در اثر خطرات مورد بیمه فقط در محل مورد بیمه، با خرید این کلوز تحت پوشش بیمه حوادث بوده و خسارات وارده پس از اعمال بر روی سرمایه خریداری شده در ماههای عادی در زمان صدور بیمه نامه ،قابل پرداخت می باشد. به عنوان مثال اگر مهندس ناظر و یا هریک از اشخاص فوق، در پروژهای کوچک ترین آسیبی ( نظیر پیچ خوردن پا و یا ….) ببینند، بیمه پرداخت خسارت خواهد کرد.
کلوز صدمات جسمانی اشخاص ثالث چیست؟
در تعهدات اصلی بیمه نامه کلیه افرادی که صرفا رابطه استخدامی با کارفرما دارند تحت پوشش قرار می گیرند. اما در واقع افرادی مانند
عابر پیاده (در پروژه های ساختمانی)، بازدید کننده، مهمان و … ممکن است در محل پروژه تردد کنند و دچار حادثه گردند و این افراد تنها زمانی تحت پوشش این بیمه نامه قرار می گیرند و خسارت قابل پرداخت می باشد که این کلوز خریداری شده باشد.
کلوز مابه تفاوت افزایش دیات چیست؟
در زمان صدور حکم، دیه باید توسط مقصرین حادثه بصورت یوم الادا پرداخت گردد و از طرفی در محاکم قضایی از زمان بروز حادثه تا زمان صدور حکم مدت زیادی سپری می شود و ناخواسته صدور حکم قطعی به سال های بعد منتهی می شود، بنابراین با توجه به افزایش سالانه مبلغ دیه بر اساس میزان تورم که هر ساله توسط رئیس قوه قضائیه اعلام میگردد، نیاز هست تا این کلوز خریداری شود تا در زمان پرداخت خسارت مبلغ دیه بر اساس دیه روز به زیاندیدگان پرداخت گردد.
کلوز پرداخت غرامت روزانه دستمزد کارگران چیست؟
با توجه به اینکه پرداخت غرامت و دستمزد روزانه حادثه دیده در ایام بستری و استراحت که قادر به هیچگونه فعالیتی نیست در تعهدات اصلی بیمه نامه قرار ندارد، بنابراین این پوشش را کارفرما با پرداخت حق بیمه اضافی می تواند دریافت نماید.
کلوز حوادث غیر مرتبط با فعالیت بیمه شده چیست؟
به موجب این کلوز صدمات جسمانی وارد به کارکنان بیمه گزار در محل مورد بیمه ناشی از حوادثی که ارتباطی با نوع فعالیت بیمه شده ندارد تحت پوشش قرار می گیرد.
کلوز کار 24 ساعته( سه شیفت یا خارج از ساعات اداری) چیست؟
این کلوز پرداخت خسارت حوادثی که در خارج از ساعات اداری رخ داده، پوشش میدهد.
کلوز وسایل نقلیه موتوری چیست؟
به موجب این کلوز وسایل نقلیه نظیر خودروهای پارک شده و یا عبوری از محل پروژه در صورت بروز حوادث، تحت پوشش بیمه هستند.
کلوز تأسیسات شهری چیست؟
با خریداری این کلوز اگر تأسیسات موجود در محل پروژه نظیر کابلهای برق و … آسیبی ببینند بیمه پرداخت خسارت خواهد کرد.
کلوز غرامات در ماههای عادی و حرام چیست؟
با خرید این کلوز شرکت بیمهگزار متعهد به پرداخت خسارت در ماههای عادی و حرام میگردد.
کلوز پرداخت خسارت همزمان با انجام خدمات پزشکی چیست؟
با خرید این کلوز در صورت وقوع حادثه و نیاز به خدمات پزشکی، شرکت بیمهگزار متعهد میشود درست در زمان پرداخت هزینه، پرداخت خسارت کند.
کلوز فرانشیز صفر درصد چیست؟
منظور از فرانشیز، درصد معینی از هزینه های درمانی مشمول تعهدات قرارداد است که تامین آن به عهده بیمه شده میباشد. بنابراین با خرید کلوز فرانشیز صفر درصد ، کلیه هزینههای درمانی به عهده شرکت بیمهگزار خواهد بود.
با شرکت در دوره آنلاین «چگونه نظارت کنیم» با مسئولیتهای ناظران و چالشهای گزارش نویسی و مستند سازی آشنا شوید.